06-07-2020

Complimenten van.... [Blog]

Door: Ineke Hurkmans

Hoe vaak geef jij een compliment? Eerlijk he…  

En hoe vaak geef je een compliment zonder advies? Eerlijk he…

Ik heb eens een experiment gedaan met het geven van kleine complimenten op Facebook. Ik denk aan iemand, meestal bij toeval en ik schrijf gewoon mijn compliment aan die persoon. En weet je wat het effect is? Ik ik kreeg zoveel lieve reacties van anderen en ik voel me heerlijk…  Dus zonder er op uit te zijn, ontving ik zoveel!

Ik merk het ook bij een Jump gesprek; daarin wordt bij stap 3: ‘Vertel wie je bent op dit moment’, een compliment uitgedeeld. En daar mag je niet stiekem een advies in verstoppen. Hoe heerlijk om te zien dat mensen heel blij worden van een compliment. Dat weerstand langzaam verdwijnt. Dat ongemak en terughoudendheid langzaam veranderen in ontspanning en genieten.

Bijvoorbeeld hoe dat ging met Beppie. Ze deed mee aan een Jump gesprek in haar organisatie waar het ging over ‘meer omzet’. Dat was de richting van het Jump Movement Programma waar haar organisatie in wilde bewegen. Beppie werkt als receptioniste.

Overduidelijk was de weerstand waarmee Beppie deelnam. Haar woorden bij stap 3, ‘Vertel wie je bent op dit moment in relatie tot meer omzet’ waren klip en klaar: ‘Ik heb daar dus niks mee; het gaat me niet aan. Ik werk aan de balie. Meer omzet is voor de sales, voor de accountmanagers. Ik ben er voor om goedemorgen te zeggen en de mensen de weg te wijzen. Meer heb ik er niet over te zeggen’. En ze hield resoluut haar mond. Iedereen was stil…

Bij stap 3 in het Jump draaiboek volgt dan een compliment gegeven door de andere groepsleden. Zonder advies. Ik zag Beppie sceptisch kijken naar haar collega’s. Haar weerstand spatte er af en ik dacht dat ze zo weg zou lopen…

Nummer 1 gaf haar een compliment; ‘Beppie, wat gaaf hoe jij je zo helder kunt verwoorden’. Nummer 2: “Jeetje Beppie, wat ben jij eerlijk zeg!’. Nummer 3: ‘Beppie, ik geniet altijd van de dropjes op je balie, echt een rustpuntje voor mij’. En zo ging het nog even door, tot iedereen een compliment gegeven had.

Ik keek naar Beppie en wat ik zag was bijzonder en ook heel herkenbaar! Ik zag haar ontspannen, haar glimlach werd groter, haar ogen gingen stralen, ze keek verrast en het leek of ik haar weerstand zo van haar af zag glijden… Prachtig om te zien!

We gingen door naar stap 4: ‘Waar wil je naartoe in relatie tot meer omzet?’ En Beppie veerde op: ‘Ik weet het!’ Iedereen keek verrast naar haar. Nog geen 5 minuten geleden zat hier een vrouw die volledig in de weerstand zat, helemaal niet bereid om wat dan ook te doen in relatie tot meer omzet.

‘Wat ik ga doen’ zei ze, ‘ik ga elke klant die binnenkomt gewoon in zijn ogen kijken. Want ik denk dat ze dat leuk vinden, persoonlijke aandacht. Of het tot meer omzet leidt, dat weet ik niet, maar dit lijkt me gewoon heel leuk om te doen. Klaar’. En ze sloeg haar armen om elkaar en ging achteruit zitten. Iedereen was verbluft…

Dus; mijn boodschap voor de wereld; geef elkaar gewoon eens wat vaker een compliment. Het is geweldig om te doen en het effect is eigenlijk altijd verrassend

 

!cmpliment 2