06-07-2020

Continuous learning bij DAF

Door: Ineke Hurkmans

Eergisteren was ik bij DAF. Een waanzinnige productie omgeving waar vanuit continues learning in de productie omgeving gewerkt wordt. Van groot belang natuurlijk, want elke minuut in zo'n geavanceerde omgeving telt. Als je weet dat er dagelijks 254 vrachtwagens naar buiten rijden, dan weet je dat er altijd ontwikkeld wordt omdat het altijd beter kan.

Een van de belangrijkste zaken die de CEO vertelde, is dat DAF de medewerkers laat bedenken hoe het beter kan. Dat doen ze in teams die vaak stilstaan bij de effectiviteit van hun werk. Korte sessies waarin het productieproces bekeken wordt en waar medewerkers verbeteringen kunnen aanbrengen.

'Beter om kleine veranderingen te realiseren en die in een minimale stijgende lijn voort te zetten, i.p.v. grote verschuivingen die niet duurzaam zijn. Over langere termijn zijn dan meerdere kleine aanpassingen duurzamer en effectiever.' Aldus de CEO.

Prachtig vind ik dat. En zó herkenbaar vanuit de filosofie van Jump Movement, waarin we management uitnodigen om in de stand 'Niet Doen' te komen, maar medewerkers juist de ruimte te geven om binnen de kaders, gericht op een gezamenlijk doel of lonkend perspectief te gaan bewegen.

Dus waar strakke productie omgevingen gefocust zijn op kostenbesparing en winstgevendheid kunnen teams ook werken aan verbeteringen van zichzelf. Door te reflecteren en even te overwegen wat de situatie is, is het vervolgens vrij eenvoudig een stap te zetten. Dit proces met regelmaat blijven herhalen biedt de kans van duurzame beweging en verandering!

Speciale dank aan David van Iersel en het team van 24 uur in bedrijf voor het organiseren van weer een waardevolle netwerkbijeenkomst.

 

Liefs,

 

Ineke