06-07-2020

De ander voor vol aanzien...

Door: Ineke Hurkmans

Hoe gemakkelijk klinkt dat? 'Ik zie je voor vol aan'. En hoe vaak doen we het niet; nemen we het over, weten we het beter, beslissen we voor de ander, geven we ongevraagd advies en hebben we altijd wel iets te melden.

De ruimte geven aan iemand anders is spannend, zeker als die persoon 'het niet weet'. Hoe kun je iemand laten worstelen met dat 'niet-weten', hoe kun je die persoon laten aanmodderen, terwijl jij het antwoord al lang hebt. Daar zit ook de crux. Als we iemand aan zijn lot overlaten, is het aan die persoon om eruit te komen. En hoe krachtig is dat eigenlijk?

Ik heb in heel veel Jump gesprekken meegemaakt dat mensen geen idee hadden, dat ze worstelden, dat ze geen richting voelden en eigenlijk totaal sprakeloos waren. En dan, door het volgen van de stappen, het 'niet-doen' en vertrouwen op de kracht van de ander, kwam er altijd een antwoord. Als er maar een veilige ruimte is, dan kan het gebeuren. En dan gebeurde het ook. Wonderlijke twinkelingen in de ogen ontstonden, glimlachen, schouderklopjes en een positieve vibe ontstonden. Meer ruimte, meer rust, meer energie, meer vertrouwen en meer verbinding.

Prachtig!

Liefs,

Ineke