06-07-2020

Klaar met de afstandsbediening [blog]

Door: Ineke Hurkmans

Innovatie bij het in beweging laten komen van je klanten of medewerkers waardoor mensen UIT ZICHZELF stappen zetten!

Geregeld spreek ik directies, managers, trainers en consultants die stoeien met hoe medewerkers of klanten te laten bewegen.

Al die pogingen zijn vaak gedoemd te mislukken, omdat alles was 'van buiten naar binnen' veranderd moet worden op weerstand stuit.
70% van de veranderprocessen mislukt omdat de intrinsieke motivatie van mensen niet wordt aangesproken. In plaats daarvan wordt de afstandsbediening methode gebruikt.
Dit klinkt als: 'Ok, we gaan het zo en zo doen. Dit is het plan. Toe maar'.
En vervolgens gebeurt er niets. Of minimaal.

We hebben gemerkt hoe spannend het is om los te laten en het mensen echt zelf te laten doen. Alles in ons komt in de weerstand. Omdat we grip en controle willen hebben over de situatie.
En dat verlamt dan de medewerkers weer. Cirkeltje rond!

Een manier om dat op te lossen is om vanuit de motivatie van de medewerkers het experiment met Jump Movement aan te gaan.
Als het 'niet moet' gaat het vaak vanzelf. Net als bij kinderen. Alles wat niet mag en wel moet is niet leuk. Dan is het tegenovergestelde juist interessant.

Jump Movement zet een beweging 'aan'. En laat die vanzelf lopen. Alleen maar met mensen die interesse hebben. En dan blijkt dat er vanuit nieuwsgierigheid juist veel meer mensen mee willen doen.

Het Jump Movement gesprek is fijn. Het is eenvoudig en verbindend. Het zet mensen even stil en het zorgt ervoor dat iemand vanuit zichzelf (in de richting van een collectieve ambitie) automatisch een stap zet en een besluit neemt.

Het is spannend om te doen want het maakt je een beetje kwetsbaar. Maar omdat dat geldt voor iedereen, verbindt het meteen.

Het is moedig om los te laten en naar de beweging van de groep te kijken. En vervolgens NIET op de afstandsbediening te klikken, maar juist te wachten tot de ander naar jou komt.

Meer weten?
Bel ons of kijk in de shop