06-07-2020

Waarom alle kinderen ter wereld ''mama'' zeggen.

Door: Ineke Hurkmans

In nagenoeg alle talen van de wereld heeft het woord 'mama' dezelfde betekenis. Iedereen weet wat het woord betekent en het heeft een belangrijke lading. Dat is niet met veel woorden zo, maar wel met diverse communicatie principes.

Universele waarden in communicatie zorgen er voor dat mensen zich veiliger voelen, dat ze meer ruimte ervaren en meer durven delen. Hetzelfde geldt voor het begrip ''mama''.

Een aantal van die belangrijke principes zijn: aandacht krijgen, ruimte voelen om te exploreren, gewaardeerd worden en je eigen antwoord vinden. De Jump Movement methode is gebaseerd op deze principes. Daardoor merken we dat in veel verschillende landen met uiteenlopende culturen het gesprek als zeer positief en opbouwend wordt ervaren. Veiligheid door de beloftes te doen en te bewaken dat iedereen evenveel tijd krijgt om te spreken is het startpunt. Dit creëert rust en ruimte. In deze ontspanning ontvouwen de andere principes zich.

Keer op keer merk ik een opluchting, een verwondering en een openheid die me steeds opnieuw raakt, in welke cultuur ik ook ben. Of ik nu in Afrika ben, in Amerika, of Jump met iemand in Bangladesh. De feedback is altijd dezelfde: ''Wat een heerlijkheid om zo open met elkaar te kunnen spreken, zo gemakkelijk te verbinden en te merken dat we zoveel gemeenschappelijk hebben.''

Universele waarden van contact en communicatie komen tot uiting in de Jump. Probeer het. 

Liefs,

Ineke