06-07-2020

Alles wat gebeurt is de bedoeling

Door: Ineke Hurkmans

Een van mijn favoriete uitspraken is: ‘Daar waar ik de ruimte inneem, kan niemand anders hem innemen’.

Tijdens een Jump gesprek zien we steeds dat het proces zichzelf ontvouwt. Iedereen die meedoet, voelt zich vrij snel op zijn gemak en dat levert op dat mensen opener worden en meer delen. De neiging om bij een ‘traditioneel’ gesprek vooral bezig te zijn met de groepsdynamica is mij als voormalig trainer en coach natuurlijk niet vreemd. Er is altijd wel wat te sturen, te duwen of te trekken. Of zoals dat mooier heet: ’te inspireren’.

Alle interventies die we doen leiden echter tot het beperken van de ruimte van de ander. Alle interventies die we doen leiden uiteindelijk tot afwachtende en goedkeuring vragende deelnemers. Alle interventies die we doen, doen wij. En niet zij.

Hoe mooi is het om iedereen voor vol aan te zien. Helemaal zoals ze zijn, met alle prachtige antwoorden die zij vanbinnen gewoon voelen. Omdat dát, op dat moment hun antwoord is. Dat unieke antwoord op dat unieke moment. Ook al is dat ‘ik weet het niet’.

Dit is mijn wens an iedereen voor het nieuwe jaar; meer ruimte geven door minder in te vullen, minder aan te nemen en minder te doen.

Ik wens jullie veel ruimte in het nieuwe jaar en laat je verrassen door dat wat er dan gebeurt. Het zou weleens de bedoeling kunnen zij

 

Hartelijke groet, Ineke Hurkmans