06-07-2020

Applaus voor jezelf!

Door: Ineke Hurkmans

De Jump Movement methodiek bestaat uit 7 verschillende stappen. In ons Betrokken Teams Programma doorlopen we deze stappen en creëer je betrokkenheid bij het team door onze basisprincipes als richtlijnen te gebruiken. In deze serie blogs legt Jump Movement Founder Ineke Hurkmans je hier meer over uit.

Deel 2: Applaus voor jezelf, èn de ander.

Successen delen levert serotonine op. Misschien denk je hoezo? Nou, ons brein heeft een heel klein ‘feelgood pompje’. Een centrum waar allerlei hormonen worden aangemaakt die ons goed doen laten voelen. Ik heb het over dopamine, endorfine en serotonine.

Er zijn 3 manieren waarop we deze stofjes volautomatisch aanmaken:

  • openlijke waardering, bijvoorbeeld door een duim in de lucht of een applaus
  • een compliment (zonder advies!)
  • iets bij jezelf ontdekken waar je trots op bent

In de Jump Movement methode zitten deze drie manieren stevig verankerd. In stap 2 van de methode is bijvoorbeeld de vraag ‘Waar ben je trots op?’, één van de onderdelen.

De deelnemers delen een persoonlijk succes (en iedereen heeft dat) en er volgt een applaus! In deze handeling zit erkenning, waardering en bewondering verpakt. En zie daar, meteen gaan de stofjes aan bij zowel bij de ontvanger als de gever. Effect naar twee kanten, in het kwadraat!

Niet voor niets geven deelnemers na een Jumpgesprek aan dat ze zich gezien en gehoord voelen, meer energie hebben en zich beter voelen over zichzelf. Dus: activeer jouw feelgood pompje door een applaus of een compliment te geven! Gun jezelf de kans om je echt beter te voelen.

Lieve groet en een applaus voor jezelf!

Ineke