06-07-2020

Van probleem naar lonkend perspectief

Door: Ineke Hurkmans

Als het gaat om doelen stellen en thema’s bedenken voor een Jump gesprek, merken we de laatste tijd dat het erg inspirerend is om met een zogenaamd ‘lonkend perspectief’ te werken.

Ik stel klanten graag de vraag: ‘Waar loop je tegenaan in je organisatie?’. Het antwoord is dan vaak: ‘Medewerkers komen niet in beweging!’.

Vervolgens vraag ik ze: ‘Wat zou je graag in beweging brengen in je organisatie?’ En dan beschrijven ze vaak een probleem:

-       Er wordt veel geroddeld

-       Communicatie moet beter

-       Klantgerichtheid is niet goed

-       Productie loopt niet goed

-       Mensen zijn eenzaam

-       Te veel fouten

Dat zijn natuurlijk reële problemen en uitdagingen in een organisatie, hoewel een medewerker niet gemakkelijk in beweging komt als de leidinggevende op deze onderwerpen blijft drukken: ‘Dit moet stoppen, dit moet beter…’ etc. Dat levert vooral veel weerstand op.

We merken dat het beter werkt als we deze problemen omzetten naar een zogenaamd ‘lonkend perspectief’, iets waar je simpelweg niet tegen kunt zijn, omdat het ‘lonkt’.

In bovengenoemde voorbeelden zou dat kunnen zijn:

-       Er wordt veel geroddeld – Open en direct in gesprek

-       Communicatie moet beter – Walk the talk

-       Klantgerichtheid is niet goed – Iedereen is ieders’ klant

-       Productie loopt niet goed – Deadlines redden de business

-       Mensen zijn eenzaam – Iedereen mag meedoen

-       Te veel fouten – Kampioenen in leren van fouten

Probeer het eens uit! Als je meer wilt leren over ‘lonkend perspectief en Jump Movement’, kom dan naar de gratis workshop tijdens de HRD Summer University op 20 september in Eindhoven.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

 

Daarnaast vind je in ons boekje ‘So you think you can move?’ nog meer ervaringsverhalen over hoe we werken met de Jump Movement methode en lonkend perspectief.

Klik hier voor meer informatie

 

Succes!